Ringleidingen & Keuringsnormen

In Nederland en in Europees verband is de Nederlandse Vereniging Van Slechthorenden zeer actief geweest met het opstellen van een betrouwbare keuringsnorm.
Om in Nederland in aanmerking te komen voor het officiële “RINGLEIDING AANWEZIG” bordje van de NVVS dient een ringleiding gekeurd te zijn door keurders van de NVVS.

Landelijke lijst

Een complete lijst van alle landelijk aangemelde ringleiding installaties kunt u op Hoorwijzer.nl vinden.
Vrijwel elke ringleiding welke wij afleveren voldoet volledig aan een klasse 4 keuring.

Soms kiest de klant er voor om geen officiële NVVS keuring te laten doen vanwege de kosten.
Dankzij onze goede kontakten met de NVVS komen door ons geleverde en gekeurde ringleidingen toch op de lijst vermeld worden.
Ringleidingen die wij afleveren en keuren krijgen maximaal klasse 3 toegewezen. Klasse 4 is alleen mogelijk wanneer de keuring door een onafhankelijke NVVS medewerker ter plaatse is gecontroleerd.

De Keuring

Als een van de weinigen hebben we de belangrijkste officiële normen gepubliceerd op onze website.
Deze nomen staan er garant voor dat een ringleiding onder alle omstandigheden de juiste prestaties levert.
We hebben de normen enigszins vereenvoudigd weer gegeven om het begrijpelijk te houden.

Voor de keuringen maken we gebruik van de volgende geijkte apparatuur:

 1. Toongenerator: NTI Minirator MR-pro
 2. Audio analyzer: Phonic PAA3
 3. Ringleiding opname apparaat: Ampetronic CMR3

Met deze combinatie kunnen we meerdere tests op de ringleiding uitvoeren, en uw installatie perfect inregelen.

De Test Procedure

Een vereenvoudigde uitleg van belangrijkste onderdelen van de officiële testprocedure:

 1. Allereerst meten we, zonder dat de ringleiding aan staat, de eventueel aanwezige elektromagnetische storingen in de ruimte. Er mag niet te veel achtergrond storing zijn om een ringleiding goed te kunnen laten werken
 2. Daarna gaan we met roze ruis kijken of de ringleiding goede gelijkmatige prestaties heeft op verschillende plaatsen in de testruimte
 3. Dan volgt de frequentie test: 1000Hz is de startfrequentie. Deze dient op de audio analyzer -12 Db te zijn, dat staat gelijk aan ongeveer 100 milliampère veldsterkte. Daarna word er getest op volgende frequenties: 500Hz, 1000Hz, 2000Hz, 3000Hz, 4000Hz, en 5000Hz
 4. Voor een goedkeuring mogen alle frequenties maximaal 3 Db afwijken. Dus: tussen –9 Db en –15 Db. Onze versterkers hebben uitstekende toonregeling waarmee we vrijwel in alle gevallen zonder verdere apparatuur de ringleiding binnen deze normen ingesteld kunnen krijgen.
 5. Het zelfde geldt voor veldsterkte verdeling binnen het gehele ringleidingvlak. De versterker dient zo ingesteld te zijn dat er niet meer dan 3 Db afwijking is bij normaal gebruik van de installatie.
 6. Daarna komt de spraaktest, overal binnen het vlak dient de menselijke stem zonder vervorming goed verstaanbaar te zijn.
 7. Als laatste de rapportage: in de rapportage een lijst met de apparatuur welke is toegepast, een plattegrond met de afmetingen en waarop aangegeven; hoe de lussen zijn aangelegd; welke draaddikte er is gebruikt; wat de totale weerstand is van de lus; op welke hoogte de lussen liggen.
 8. Wanneer het een officiële NVVS keuring betreft wordt er tevens genoteerd door welke keurders de test is afgenomen.

Vakmanschap

Zoals u zult begrijpen is het juist inregelen van een ringleiding installatie niet altijd een eenvoudige zaak.
Vaak komt er een flinke dosis ervaring en vakmanschap aan te pas om een ringleiding binnen de normen te laten functioneren. Wij beschikken over meer dan 30 jaar ervaring en uw systeem is daarom bij ons in vertrouwde handen.