Ringleidingen & Keuringsnormen

Als een van de weinigen hebben we de belangrijkste officiële keuringsnormen gepubliceerd op onze website.

 

 

Landelijke lijst

Om in Nederland in aanmerking te komen voor het officiële “RINGLEIDING AANWEZIG” bordje van de NVVS dient een ringleiding gekeurd te zijn door keurders van de NVVS.

 

Een complete lijst van alle landelijk aangemelde ringleiding installaties kunt u op Hoorwijzer.nl vinden.

Vrijwel elke ringleiding welke wij afleveren voldoet volledig aan een klasse 4 keuring.

 

Soms kiest de klant er voor om geen officiële NVVS keuring te laten doen vanwege de kosten.

Dankzij onze goede kontakten met de NVVS worden de door ons geleverde en gekeurde ringleidingen toch op de lijst vermeld lijst van Hoorwijzer.nl vermeld.

Ringleidingen die wij afleveren en keuren krijgen maximaal klasse 3 toegewezen. Klasse 4 is alleen mogelijk wanneer de keuring door een onafhankelijke NVVS medewerker ter plaatse is gecontroleerd.

 

De juiste meet apparatuur

Voor de keuring maken we gebruik van de volgende geijkte apparatuur:

1/ Toongenerator: NTI Minirator MR-pro

2/ Audio analyzer: Phonic PAA3 (nvvs), Wij gebruiken de betere NTI XL2 met een M2211 meet microfoon

3/ Ringleiding opname apparaat: Ampetronic CMR3

4/ Tevens maken we gebruik van een analoge veldsterkte meter

5/ Fluke 179 true RMS meter om onder andere de lus weerstand zeer nauwkeurig te meten.

 

 

De Test Procedure

We hebben uitleg enigszins vereenvoudigd weer gegeven.

 

1. Allereerst meten we, zonder dat de ringleiding aan staat, de eventueel aanwezige elektromagnetische storingen in de ruimte. Er mag niet te veel achtergrond storing zijn om een ringleiding goed te kunnen laten werken. Het achtergrond storingsniveau dient onder de –36 Db te liggen.

2. Daarna gaan we met roze ruis kijken of de ringleiding goede gelijkmatige prestaties heeft op verschillende plaatsen in de testruimte. Een voorbeeld van roze ruis kunt u hier beluisteren.

3. Dan volgt de frequentie test: 1000 Hz is de startfrequentie. Deze dient op de audio analyzer -12 Db te zijn, dat staat gelijk aan ongeveer 100 milliampère veldsterkte. Dit is de zogenaamde nul meting.

4. Daarna word er getest op volgende frequenties: 500 Hz, 1000 Hz, 2000 Hz, 3000 Hz, 4000 Hz, en 5000 Hz. Een voorbeeld van deze testtonen kunt u beluisteren door er op de frequenties te klikken.

5. Voor een goedkeuring mogen alle frequenties maximaal 3 Db afwijken. Dus: tussen –9 Db en –15 Db. Al onze versterkers hebben een uitstekende  toonregeling waarmee we vrijwel in alle gevallen zonder verdere apparatuur de ringleiding binnen deze normen ingesteld kunnen krijgen. Om binnen de keuringsnorm te blijven mag er bij het normale gebruik van de ringleiding in het gehele vlak niet meer dan 3 Db afwijking zijn op het zwakste en sterkste punt ten opzichte van de  -12Db norm. Meer hierover in het kader onderaan.

6. Daarna komt de spraaktest: overal binnen het ringleidingvlak dient de menselijke stem zonder vervorming goed verstaanbaar te zijn.

7. Als laatste de rapportage: in de rapportage een lijst met de apparatuur welke is toegepast, een plattegrond met de afmetingen en  waarop aangegeven; hoe de lussen zijn aangelegd; welke draaddikte er is gebruikt; wat de totale weerstand is van de lus; op welke hoogte de lussen liggen.

8. Wanneer het een officiële NVVS keuring betreft wordt er tevens genoteerd door welke keurders de test is afgenomen.

 

Vakmanschap

Zoals u zult begrijpen is het juist inregelen van een ringleiding installatie niet altijd een eenvoudige zaak.

Vaak komt er een flinke dosis ervaring en vakmanschap aan te pas om een ringleiding binnen de normen te laten functioneren. Wij beschikken over meer dan 30 jaar ervaring en uw systeem is daarom bij ons in vertrouwde handen.

Afgeronde rechthoek:

OVM Sales -  Beverwijk - Telefoonnummer: 06-523 06 499 - E-mail: info@ovmsales.nl

Tekstvak: OVMSALES
DE RINGLEIDINGSPECIALIST VAN NERDERLAND
Tekstvak: Beverwijk
Tekstvak:  Tel: 06 - 523 06 499

Home          Aanleg         Verhuur          Webshop          Wat is een ringleiding          Keuringsnorm          Referenties          Contact

Heeft u straks ook dit bord:

“Ringleiding Aanwezig”

bij uw zaal hangen?

Meer uitleg over de sterkte verschillen en het meten daarvan

Waarom hebben we nu perse de meetapparatuur nodig voor een goede inregeling en kan het niet met een ringleiding ontvanger en een hoofdtelefoon?

Het is belangrijk voor een natuurlijk geluid dat de sterkte verschillen niet meer dan 3 Db afwijken in de verschillende frequenties. Grotere afwijkingen geven een minder natuurgetrouwe weergave en vallen daarom buiten de keuringsnorm.

Om u een idee te geven van hoe nauwkeurig de juiste instelling gemeten moet worden hebben we een set voorbeelden gemaakt met een toon van 500 Hertz en een toon van 3000 Hertz.

Elke toon geven we weer op drie niveaus: respectievelijk: 3 Db zachter, op normale sterkte en 3 Db harder.

500 Hertz 3 DB zachter

500 Hertz op normale sterkte

500 Hertz 3 Db harder

 

3000 Hertz 3 DB zachter

3000 Hertz op normale sterkte

3000 Hertz 3 Db harder

 

Voor de meesten mensen is het verschil in sterkte bij 500 Hertz nog  vrij makkelijk te horen, maar bij 3000 Hertz is dat al een stuk moeilijker. Daarbij komt ook nog dat het menselijk gehoor zelden op alle frequenties gelijke sterkte waarneemt.

Alle onderstaande tonen hebben exact de zelfde sterkte.

Luistert u zelf maar eens of ze bij uzelf ook allemaal precies even sterk klinken:

500 Hz, 1000 Hz, 2000 Hz, 3000 Hz, 4000 Hz, en 5000 Hz

U merkt wel dat het inregelen volgens de normen zonder de bovenstaande omschreven meetapparatuur een vrijwel onmogelijke opgave is.